image_pdfimage_print


Care va fi pretul mieilor in 2014, in preajma sarbatorilor de Paste?

Anul 2014 este unul bun pentru crescatorii de ovine din Romania, productia este una bogata si diversificata. Se vor gasi pe piata miei de calitate si la un pret accesibil, aceasta datorita ofertei crescute, in comparatie cu cererea. Foarte multi miei vor lua drumul exportului, unde cererea este mare, mai ales din tarile mari consumatoare de ovine, cum sunt Germania, Croatia si Iordania.
carne de mielPentru a se adapta cerintelor de export, oierii au inceput sa creasca Turcane romanesti incrucisate cu rase de oi de carne, adica acele sortimente cautate de straini. Nemtii sunt considerati consumatori mai pretentiosi pentru ca importa doar cotletul de miel, considerat mai sanatos intrucat nu creste colesterolul din organism, asa cum se intampla in cazul consumului altor tipuri de carne. Romanii prefera sa cumpere mielul intreg, dar asta numai cu ocazia sarbatorilor pascale.

Conflictele militare din lumea araba au dat o lovitura grea crescatorilor de oi din Romania, care au pierdut o importanta piata de desfacere.

Pretul mieilor de anul acesta se estimeaza a fi, la producator, de pana la 15 lei/kg in viu si 28 lei/kg carcasa, dar marile lanturi de magazine vor afisa un pret de circa 32 lei/kg carcasa. 

Update: 01.04.2014

Avand in vedere evolutia pietei, preturile vehiculate pana la aceasta data variau de la 13 lei/kg, pana la 15 lei/kg in viu. Se preconizeaza ca preturile vor creste usor din cauza accizei la combustibil, iar pretul real pe piata va fi unul cuprins intre 14-16 lei/kg. Dar sa nu uitam ca supermarket-urile vor profita de aglomeratia din magazine si vor afisa un pret de 33-34 lei/kg pentru carcasa de miel.

Update: 09.04.2014

In Bucuresti, mai exact in Piata Aparatorii Patriei, s-a amenajat un targ de miei vii, aici gasiti miei la pretul de 25 lei/kg carcasa si 15 lei/kg viu. Abatorul, amenajat special pentru sacrificarea mieilor, are o suprafata totala de 280 mp, dotat cu o hala de asomare ultramoderna, la standardele impuse de Uniunea Europeana.
In Piata Obor preturile sunt mai mici, 22 lei/kg carcasa.

In piata Badea Cartan din Timisoara, carcasa de miel se vinde cu 27 lei/kg, iar cea de ied cu 30 lei/kg.

Clujul a amenajat 3 centre de sacrificare pentru miei de Paste, la piaţa Agrotransilvania, in parcarea hypermarketului Cora – cartierul Grigorescu si in piata Floresti. Preturile variaza intre 14 si 15 lei/kg viu, iar carcasa de miel este 25 lei/kg.

Update: 13.04.2014

In Ialomita preturile sunt de 11-12 lei/kg in viu si 20-22 lei/kg carcasa.

Documente necesare comercializarii mieilor

Pentru a intra in incinta targului, producatorii au nevoie de:

  • act de identitate
  • certificat de producator, eliberat de primaria pe raza careia desfasoara activitatea de crestere de animale, 
  • buletin de analize medicale, eliberat de medicul veterinar, care sa ateste starea de sanatate a animalelor care vor fi comercializate, 
  • buletin de transport al animalelor, eliberat tot de medicul veterinar si 
  • certificatul medical al celui care comercializeaza, eliberat de medicul de familie, care sa ateste ca este apt clinic pentru desfasurarea activitatii.

Aurel A. Cozos