image_pdfimage_print

Infiintare ferma avicola in Romania

Fermele de vaci nu mai sunt profitabile in Romania, mai ales daca vinzi laptele la procesatori, caz in care iesi in paguba, considera Costel Caras, presedintele asociatiei crescatorilor de vaci Holstein-Ro.

Fondurile europene asigura un start rapid si eficient pentru o afacere in agricultura,  este foarte important ce se va intampla cu alocarea lor in perioada 2014-2020. Guvernul trebuie sa faca o relatie cu o banca sau cu un fond de garantare, pentru ca sa asigure imprumutul investitorului, cu o dobanda foarte mica, pe termen mai lung si eventual cu o perioada in care sunt scutiti de plata ratelor, pana la finalizarea lucrarilor incipiente. Ca sa fie un inceput mai rapid, trebuie sa utilizezi aceste fonduri europene, pentru ca trebuie sa te incadrezi in cerintele UE, de la spatiul destinat fiecarui animal pana la conditiile de depozitare a bunurilor, iar toate acestea necesita multi bani.
Un sucevean si-a construit o ferma avicola, formata din 600 de gaini, care reprezinta totodata si prima ferma de tip “free range” din Romania. Ferma functioneaza aproximativ la fel ca una bio, diferenta este ca hrana poate proveni si de pe culturi agricole tratate. Pentru infiintarea fermei a investit 6.000 de euro, iar acum da 100 lei/zi pe mancarea pasarilor. Aproximativ 3.000 de euro au costat echipamentele (hranitoare, adapatori, stinghii) si inca pe atatia bani au costat puicutele. 

Ouale produse la Todiresti sunt inscriptionate cu cifra 1, a doua categorie de calitate dupa cele bio. Asemanarea dintre cele doua tipuri de ferme este ca in ambele se lasa gaina sa se plimbe in aer liber, sa se oua la cuibar, iar locul de odihna e pe stinghii. Aici gainile ouatoare sunt toate din rasa Isa Brown, pe piata costa in jur de 20 de lei bucata. Pretul oualelor este aproximativ la fel cu cel de la gainile crescute in baterie, in jur de 40 de bani, desi fermierii europeni sustin ca ar trebui sa fie cam cu 50% mai scumpe.

Diferenta e la hrana, gaina hranita bio trebuie sa primeasca numai produse care nu au fost tratate chimic, iar terenul sa fie recunoscut prin acte si expertizat ca fiind cultivat bio. 

Rase de gaini intalnite frecvent in Romania

Cochinchina cocosRasa Cochinchina
Prezintă 5 varietăți de culoare : galbena, (cu doua nuanțe : galben-închis si galben-deschis), potirnichie, alba neagra si barata. Toate sunt admise in standard din anul 1874. Este o rasa rustica, cu mare putere de aclimatizare, masiva, greoaie, cu temperament limfatic si zbor greoi.

Are o producție mica de oua, găinile producând anual in medie, 80—110 oua, cu o greutate de 55 g. Găinile au instinctul de clocire dezvoltat. Păsările din rasa Cochinchina sunt tardive, încheindu-și creșterea la 18 luni, greutatea corporala la cocoși este 4,5—5 kg, iar la găini de 3,5—4 kg.

Rasa Faverolles

Are mai multe varietati de culoare. Cea mai raspindita este varietatea Somon sau roscata, admisa in standard in anul 1914, urmata de varietatea neagra, alba, albastra, galben-caramiziu.

Greutatea corporala medie la cocosi este 4—4,5 kg, iar la gaini de 3,5—4 kg. Carnea este foarte fina cu randament mare la taiere. Gaina produce anual 120—150 oua, cu o greutate de 55—60 g. Puicile încep ouatul la 7 luni.

Rasa italiana potarnichie

Ofera o productie de oua mai mica decit la rasa Leghorn, in schimb are o mare putere de adaptabilitate la diferite conditii de mediu. In prezent productia de oua este estimata la 180 oua in medie pe an, cu greutatea de 60—63 g cu coaja de culoare alba. Maturitatea sexuala apare la 150 zile. Instinctul de clocit slab dezvoltat. Cocosul cantareste 2,25—3 kg, iar gaina 1,75—2,5 kg.

Rhode IslandRasa Rhode Island

Este o rasa cu aptitudini mixte buna producătoare de oua si carne. Producţia medie de oua pana la vârsta de 500 de zile, calculate pe baza controlului oficial al celor mai bune linii din mai multe tari, a fost de 213 bucati cu variaţii in funcţie de linie, de la 170 la 240 oua.

Fecunditatea este cuprinsa intre 85 si 90%, iar capacitatea de ecloziune intre 80 si 90% din ouăle fecundate. Puicuţele încep ouatul la 180 zile, insa abia de la 210 zile intensitatea ouatului atinge 30%. Găinile au instinctul de clocit destul de dezvoltat, in medie cam de 15—25% cazand cloşti, insa in unele efective poate fi mult mai mare, ajungând chiar si pina la 60%.

Greutatea corporala la cocoşi este de 3.5—4 kg, iar la găini 2,7—3 kg. Tineretul are atât intensitatea de creştere cit si greutatea destul de ridicata, realizând in medie cca. 600 g puicuţele si 700 g cocoşeii, la vârsta de 8 saptamani, 800 g puicuţele si 900 g cocoşeii la vârsta de la 10 saptamani, 1 000 g puicuţele si 1 200 g cocoşeii la vârsta de 12 saptamani.

Rasa Sussex
Produc oua cu coaja de culoare portocalie cu noanta roza. Producţia medie de oua in primul an de ouat a găinilor din varietatea herminata calculata pe baza controlului oficial al celor mai bune linii efectuat la diferite crescătorii avicole a fost de 197 bucati pe an cu variaţii de la 150 bucati pana la 243 bucati. Greutatea medie a unui ou a fost de 57 de grame cu variaţii de la 54 grame la 59 de grame. Consumul specific mediu pentru un kg. masa oua a fost de 4,30 kg cu variaţii de la 3,60 kg pana la 4,70 kg; o pasare consumând in primul an de producţie 46,6 kg. furaje concentrate cu variaţii de 37 kg pana la 62 kg.

In ceea ce priveşte precocitatea sexuala, găinile Sussex sunt insa ceva mai tardive, puicile începând ouatul la 6 luni, intensitatea ouatului de 30% realizându-se la vârsta de 225-240 zile. Instinctul de clocit este mai pronunţat decât la rasa Rhode Island, cocoşii adulţi in medii cântăresc 3,7-4,2 kg iar găinile 2,7-3,2 kg. Tineretul are intensitate de creştere mare, realizând in medie circa 700 grame puicuţele si 800 grame cocoşeii la vârsta de 8 saptamani si respectiv 1100 si 1200 grame in 12 saptamani.

PLYMOUTH ROCK cocosRASA PLYMOUTH ROCK
Prevede 6 varietati de culoare : barata, alba, potârnichie, herminata, albastra si cărămizie. Mai importante atât prin caracterele economice cit si prin aria larga de răspândire fiind varietatea barata si alba. Producţia medie de oua calculate pe baza controlului oficial a fost in primul an de ouat de 196 cu variaţii de la 147 bucati pana la 239 bucati. Greutatea medie a unui ou a fost de 59,2 g. culoarea cojii ouălor este cafenie, consumul specific pentru un kg masa oua este de 5 kg.

In ceea ce priveşte maturitatea sexuala, pasările sunt mai tardive decât pasările de rasa Rhode Island cu cca. 2—4 saptamani, puicile încep ouatul la 6—7 luni. Procentul de fecunditate mediu variază intre 80% si 88%, procentul de ecloziune intre 70% si 76% din ouăle fecundate. Instinctul de clocit se manifesta la fel ca la rasa Rhode Island. Cocoşii adulţi cântăresc in medie 3,5—4 kg, iar găinile 2,5—3 kg. păsările manifesta o aptitudine deosebita pentru îngrăşare, cu un randament la taiere mare, cu o carne gustoasa si suculenta.

Găinile Plymouth alb
Produc oua cu coaja pigmentata. producţia medie de oua până la vârsta de 500 de zile, calculate pe baza rezultatelor controlului oficial al celor mai bune linii, efectuat la diferite stadiuri avicole, a fost de 205 bucăţi, cu variaţii intre 170—215 oua, greutatea medie a unui ou a fost de 61,1 g iar consumul mediu pentru un ou de 300—350 g furaje concentrate, o găina consumând pe an 56—58 kg. Maturitatea sexuala se instalează la vârsta de 6 luni, procentul de fecunditate mediu este de 90— 95%, iar procentul de ecloziune mediu 75—80% din ouăle introduse la incubator, instinctul de clocit era puternic, cu 10—20 de ani in urma manifestându-se la cca. 40—50% din găini, odată sau de mai multe ori pe an, insa in prezent, in urma lucrărilor de selecţie efectuate, acesta a scăzut considerabil. Cocoşii adulţi cântăresc in medie 4,5—4,7 kg, iar găinile 3,0-3,2 kg., puii au intensitate de creştere mare, sporul me¬diu zilnic in greutate până la vârsta de 8 săptămâni fiind de 18—25 g, ceea ce asigura realizarea la aceasta vârsta a greutăţii corporale de peste un kg la puicuţe si de cca. 1,5 la masculi, la vârsta de 90 zile puicuţele cântăresc 1 300—1 400 g iar cocoşii 2,0—2,2 kg.

Consumul total de furaje combinate, până in aceasta vârstă este de 4,3—4,4 kg la femele si de 5,7-5,9 kg la masculi. Puii se îmbracă repede cu penaj, fiind complet îmbrăcaţi la vârsta de 45—50 zile. In tara noastră tipul industrial al rasei Plymouth Rock alb-recesiv a fost importat cu începere din anul 1961, fiind folosit ca linie materna in încrucişările cu rasa Cornish pentru producţia de pui broiler.

RASA ORPINGTON
Găinile produc 160 oua in primul an si 130 oua in al doilea an de ouat, cu o greutate de 65 g. Ouăle au coaja galbena, uşor cenuşie, puicile sunt destul de precoce, începând ouatul la 7—8 luni, instinctul de clocit este dezvoltat. Greutatea corporala medie la cocos este de 4,5 kg, iar la găina de 3,5 kg. prezintă interes in ameliorare datorita calităţii superioare a cărnii, aptitudinii pentru îngrăşare si a ouatului intens in lunile de iarna. Varietatea galbena care este cea mai răspândita datorita caracterelor economice si de exterior la care au contribuit încrucişările dintre cocoşi Hamburg si găini Dorking, găinile obţinute fiind încrucişate cu cocoşi Cochinchina, varietatea galbena.
RASA BRAHMA
Este o rasa de origine asiatica, din bazinul fluviului indian Brahma-Pootra. In Europa a fost importata din America (pe la mijlocul secolului al XlX-lea) Unii autori susţin ca rasa Brahma s-a format in China, alţii, in America. Caracterele marfo-productive confirma ipoteza ca la formarea ei au contribuit rasele Cochinchina si Malaieza.

Se cunosc doua varietati de culoare : varietatea herminata propriu-zisa si herminata-închis, admisa in standard in anul 1874 ; varietatea galbena este mult mai recenta fiind omologata in anul 1924. Este o rasa masiva, rustica, cu temperament limfatic si cu infătisare impunătoare, asemănătoare din punct de vedere al conformatiei cu rasa Cochinchina.

Greutatea corporală la cocoşi este de 4,5—5,5 kg, iar la găini de 3,5—4,5 kg. Produce in medie pe an 120—140 oua de 60 g , este o rasă tardivă (mai precoce insă decât Cochinchina). Găinile au instinctul de clocire dezvoltat. Puicile încep ouatul la 10 luni.

Caractere de exterior: capul mic. ciocul puternic, scurt, creasta mica, tripla, urechiuşele si bărbiţele mici de culoare roşie, gâtul scurt, gros, acoperit cu lanţete lungi si abundente. Trunchiul mare, larg, adânc cu forme rotunjite, spinarea scurta in forma de sa, pieptul bine dezvoltat, abdomenul plin si rotunjit. Privit lateral, corpul se înscrie intr-un pătrat. Coada mică, picioarele scurte si masiv încălţate, ciocul, fluierele si picioarele de culoare galbena.

Are importanta ca rasa amelioratoare datorita rusticităţii sale deosebite si puterii de aclimatizare, calităţi superioare a cărnii, greutăţii corporale mari, intensităţii ouatului in lunile de iarna, puterii de asimilare si aptitudinii pentru îngrăşare. A contribuit la formarea multor rase mixte si grele (rasa Sussex, Faverolles etc.)

RASA LANGSHAN
Culoarea penajului poate fi: alba, neagra, albastră (culoarea albastră fiind rezultatul încrucişărilor dintre varietăţile alba si neagra). Greutatea corporală medie, la cocoşi este 4,5—5 kg la găina de 3,5—4 kg. Carnea este gustoasa, scheletul fin, randamentul la tăiere este mare. Producţia medie anuală de oua este 100—120, cu greutatea de 55—65 g. Puicuţele încep ouatul la vârsta de 9—10 luni, sunt păsări rustice,, blânde. Găinile au instinctul de clocire dezvoltat.

Rasa Dorking
Are cinci varietăţi de culoare, cele mai răspândite sunt varietatea argintie si varietate alba, admise in standard in anul 1874. Greutatea medie la cocoşi este de 4—5 kg si 3—4 kg la găini. Găina produce in medie anual 120—130 oua, de 60 g, puicile încep ouatul la opt luni.

RASA CORNISH
Este una din rasele grele specializate pentru producţia de carne cu cea mai mare răspândire la ora actuala. Prima varietate care s-a format a fost de culoare închisa (negru-roşcat) cunoscuta in literatura de specialitate mai veche sub denumirea de Combatanta Indians, denumirea corecta este insa Cornish, fiind admisa in standard in anul 1893. Varietatea închisă a fost apoi încrucişată cu păsări din rasa Combatants Malaieză cu penajul alb, obţinându-se varietatea albă, inclusă in standard in anul 1898.

Amelioratorii americani au creat si lansat pe piaţă încă două varietăţi: varietatea roşie marginată cu alb din încrucişarea Cornish-ului închis cu păsări din rasa Sham-Japonez si varietatea galbenă rezultată din încrucişarea varietăţii albe cu pasări din rasa New Hampshire. Dintre cele patru varietăţi de culoare până in prezent varietatea albă are cea mai larga utilizare in producerea puilor broiler, prin încrucişare cu rasa Plymouth Rock alb

Producţia de oua Ia găinile din rasa Cornish este relativ mică, obţinându-se in medie 100—130 oua in primul an de ouat, cu greutate de 60—65 g. Ouăle au coaja pigmentata in brun si un procent mare de fecunditate (82—90%).

Vârsta medie de depunere a primului ou este in medie 200—210 zile. Masa corporală la păsările adult atinge valorile de 4,5—5,5 kg la cocoşi si 3,5—4 kg la găini, iar la tineretul in vârsta de sase luni 3,5—3,0 kg masculii si 2,3—3 kg femelele.

Atât masa corporală cit si sporul mediu zilnic variază insă in funcţie de linie. Carnea produsă este fină, fragedă si suculentă, randamentul la sacrificare a puilor la 60 zile fiind de 78—79% cu un raport carne-oase mediu de 4:1.
RASA WYANDOTTE
Este formată in America de Nord prin anul 1880 si provine din încrucişări complexe, la care au luat parte rase ca: Hamburg, Cochinchina, Brahma, Leghorn, Sebright-Bantham etc. Are 12 varietăţi, cea mai răspândita si perfecţionată, este varietatea alba, care se prezintă sub doua tipuri, unul de expoziţie si altul de producţie, la formarea căruia a participat rasa Leghorn. Aceasta varietate alba a fost admisa in standardul american al anului 1888.
Găinile din rasa Wyandotte produc in medie anual 180 ouă cu o greutate mijlocie de 60 g cu coaja pigmentata uşor in brun-roşcat. Puicile încep ouatul la 6—7 luni. Se citează cazuri când producţia de oua a depăşit 248 ouă de 55 g. Greutatea corporală este de 3,5—4 kg la cocos si de 3 kg la găina. Consumul de furaj este de 420 g pentru producerea a 100 g oua. Instinctul matern este destul de dezvoltat. Temperamentul este relativ limfatic. Prezintă importantă ca rasa amelioratoare datorita randamentului la taiere ridicat, dezvoltării muşchilor pectorali, calităţii superioare a cărnii intensităţii mari de creşterii si a îmbrăcării cu penaj a puilor, aptitudini pentru îngrăşare, producţiei bune de oua in lunile de iarna. In prezent unele linii ale acestei rase sunt folosite in unele ţări pentru producerea puilor broiler.
Caractere de exterior : capul scurt, larg, fin, ciocul scurt, creasta mica bătută rotunjita in partea anterioara si cu lobul posterior urmând linia cefei. Bărbiţele si urechiuşele sunt mici si roşii. Gâtul mijlociu, mai gros in aparenta datorita penajului bogat. Spinarea scurta si aproape in forma de sa. Pieptul si abdomenul dezvoltat si purtat mai jos. Picioarele par scurte din cauza penajului abundent. Culoarea ciocului, fluierului si a pielii este galbena la varietatea alba. In afara de varietatea alba se mai întâlnesc următoarele varietăţi : aurie, argintie, neagra, potirnichie , etc.

RASA FAVEROLLES
Formata in Franţa din încrucişările raselor Hou-dan, Brahma, Cochinchina, Langshan, Dorking, Cocou de Renes. Rasa Faverolles are mai multe varietăţi de culoare. Cea mai răspândită este varietatea Somon sau roşcată, admisă in standard in anul 1914, urmată de varietăţile neagra, alba, albastra, galben-cărămiziu. Greutatea corporala medie la cocoşi este 4-4,5 kg, iar la găini de 3,5-4 kg. Carnea este foarte fina cu randament mare la tăiere. Găina produce anual 120—150 oua, cu o greutate de 55—60 g, puicile încep ouatul la 7 luni Caractere de exterior : capul lung de mărime mijlocie, ciocul scurt,creasta dreapta, simpla, dinţata. Obrajii acoperiţi cu favoriţi care se continua cu barba foarte bine dezvoltată. Urechiuşele si bărbiţele sunt mici, ascunse de favoriţi si barba. Gâtul puternic si gros la bază. Trunchiul de formă dreptunghiulară, spinarea lungă, largă. Abdomenul dezvoltat. Coada scurtă, bine rotunjită si plină. Picioarele de mărime mijlocie având cinci degete. Ciocul, fluierele si pielea de culoare alba. Rasa Faverolles este o rasa rustică, precoce si rezistentă. Poate fi utilizata in ameliorarea raselor pentru carne.
RASA AUSTRALORP
Provine din varietatea neagra a rasei Orpington, care s-a ameliorat in Australia in scopul unei producţii mari de ouă. Producţia medie de oua a găinilor din aceasta rasa in primul an este de 190 bucăţi, iar in al doilea 150 oua, greutatea mijlocie a unui ou fiind de cca. 60 g si culoarea maro-violet. Găinile au instinctul de clocit dezvoltat.
Australorpul este mai mic in greutate decât Orpingtonul : cocosul are 3,6—4,2 kg, găina 2,8—3,1 kg. Păsările din aceasta rasa dau rezultate bune in producerea puilor broiler. Creşterea rapida a puilor, calitatea superioara a cărnii, intensitatea satisfăcătoare a ouatului in lunile de iarna sunt principalele caractere care interesează la aceasta rasa pe amelioratori. Caractere de exterior : capul este mijlociu, larg si adânc, ochii maro-închis, bărbiţele si urechiuşele mijloci ca mărime, creasta simpla dinţata, ciocul negru. Spinarea nu prea lunga, larga, uşor concavă, pieptul rotunjit, purtat mult înainte, abdomenul globulos, fluierul de culoare neagra. Penajul are culoare neagra.

RASA MINORCA
Are o conformaţie generala a corpului asemănătoare raselor uşoare bune producătoare de oua, prin greutatea sa, care depăşeşte mult pe a celorlalte rase uşoare, poate fi încadrata in grupa raselor mixte. Originara din insula Minorca-Spania, este foarte răspândita in Europa.
Rasa Minorca prezintă patru varietăţi de culoare : neagra, alba, galbena si barata si subvarietatea cu creasta bătută la varietatea alba. Producţia anuala de oua este de 150—170 bucăţi cu greutate mare a unui ou, care la unele linii ajunge la 75—80 g, cu coaja de culoare alba. Puicile încep ouatul la 5—6 luni. Greutatea corporala medie la cocos este de 4 kg si la găini 3,5 kg. Găinile clocesc foarte rar. Sunt păsări rustice si se aclimatizează uşor la diferite condiţii de mediu. Se utilizează la încrucişări industriale cu rasele Cochinchina. Langshan si Orpington. In ameliorare rasa Minorca prezintă interes pentru productia de oua ridicata, greutatea mare a ouălor, precocitate accentuate, viteza mare de creştere a puilor, viabilitate ridicata etc. Caractere de exterior : capul este lung, larg cu fruntea arcuita. Creasta este mare, simpla dinţata, de obicei cu sase dinţături, unde lobul posterior urmează linia cefei, la găini aplecate pe una din părţi. Urechiuşele sunt mari, ovale si de culoare alba. Bărbiţele sunt mai alungite, pieptul larg proeminent si cu sternul lung.

RASA LA BRESSE

Este una din cele mai vechi rase franceze, formată prin selecţia populaţiilor locale de găini si prezintă trei varietăţi : neagra, alba si cenuşie, cea mai importanta fiind varietatea neagră. Caractere de exterior. Prezintă exteriorul foarte asemănător cu al rasei Leghorn, cu deosebirea ca are pielea albă, ciocul de culoarea cornului, iar fluierele cenuşii-albăstrui la varietatea neagra si cenuşie si albe la varietatea alba. Însuşiri biologice si productive. Produce in medie 160—180 oua anual, de 65—70 g, cu coaja albă, este o rasa precoce, puicile începând ouatul la vârsta de 5—6 luni. Masa corporala la varietatea neagra este de 2—2,5 kg in cazul cocoşilor si 1,7—2 kg in cazul găinilor, iar la celelalte varietăţi de 2,5—3 kg la cocoşi si 2—2,5 la găini. Deşi este o rasa uşoară are o carne de calitate superioara, carnea cea mai fina găsindu-se de la tineretul supus îngrăşării. Puii se cresc uşor si au o creştere rapida. Se pretează foarte bine la creşterea in libertate fiind păsări cu temperament vioi si cu mare mobilitate. Importanta rasei La Bresse consta in faptul ca fiind o rasa buna ouătoare, are totuşi o carne foarte gustoasă si are o putere de creştere superioară celorlalte rase uşoare.
RASA GAT GOLAS DE TRANSILVANIA 

S-a făcut cunoscuta in literatura avicola mondiala odată cu expoziţia de la Viena din anul 1873 unde au fost prezentate câteva exemplare de găini ale crescătorilor din Sighişoara si Războieni, judeţul Cluj-Napoca. Aria lor de răspândire este pe întreaga Peninsula Balcanica si pe litoralul Marii Negre, până in Caucaz si in Asia Mica. Desi rasa nu are o uniformitate in ceea ce priveşte culoarea penajului se poate spune ca mai ales se întâlnesc varietăţile alba, neagra si barata. La găinile selecţionate, producţia medie de oua anuala este de cca. 120—170 de bucăţi cu o greutate de 55—65 g. Coaja ouălor este de culoare alba. Ouatul in lunile de iarna. este susţinut, iar puicile încep sa oua la 6—7 luni. Procentul de fecunditate si eclozionabilitate este ridicat. Greutatea corporala medie la cocoşi este de 2,0-2,5 kg si la găini de 2—2,5 kg. Carnea este suculenta si gustoasa. Puii au o intensitate de creştere destul de mare, ceea ce o situează ca rasa buna producătoare de carne si oua. Sunt păsări cu temperament vioi, instinctul matern bine dezvoltat si cu o remarcabila rusticitate. Caractere de exterior; capul potrivit de mare, alungit, ochii roşii portocalii, creasta mica, simpla dinţata. Bărbiile si urechiuşele de mărime mijlocie roşii. Pe creştetul capului si ceafa prezintă un smoc de pene. Gâtul de mărime mijlocie in forma de S este lipsit de pene pană sub guşa, pielea de culoare roşie. In cazul metişilor se întâlnesc frecvent exemplare cu cravata simpla sau dubla. Trunchiul dreptunghiular este oblic dinainte înspre înapoi, spinarea foarte larga, pieptul rotunjit iar abdomenul bine dezvoltat. Coada este mijlocie ca mărime, aripile lungi, bine strânse de trunchi. Picioarele mijlocii, fluierele de culoare neagra la varietatea neagra si alba la varietatea alba si barata. Pielea de culoare alba.

RASE MOȚATE
Au apărut in Italia de unde s-au răspândit in restul Europei. Din mulţimea formelor existente, mai reprezentative sunt rasele : Paduana, Olandeza si Houdan, toate caracterizate printr-o mare dezvoltare a moţului. Aceste trei rase au constituit in trecut păsări de producţie cu aptitudini economice, dar astăzi, din cauza selecţiei orientate spre caracterele lor ornamentale, calităţile productive au scăzut.

GAINILE COMUNE
S-au mai păstrat încă neîncrucişate se prezintă sub o mare diversitate de culoare. Dintre acestea mai frecvent se întâlnesc găinile potârnichii, barate, albe, fumurii si negre. Ca tip de producţie găinile comune se încadrează de obicei in grupa găinilor uşoare deşi producţia de oua este foarte scăzuta, in medie de 50—60 oua anual, cu o greutate de 50—55 g. In condiţii bune de viata, insa, pot produce 80—120 oua anual. Producţia de oua in lunile reci de iarna este de asemenea mica. Greutatea corporala medie este scăzuta, cocosul având 1,5—2,5 kg iar găina 1,2—1,5 kg. Găinile comune au in schimb o serie de calităţi care trebuie luate in considerate in lucrările de ameliorare. Astfel, ele au o carne foarte gustoasa, calitate rar întâlnita la găinile specializate pentru producţia de oua, puii se cresc uşor si se îmbracă repede cu penaj. In afara de aceasta, sunt păsări rezistente si rustice care isi caută hrana cu hărnicie, fiind in general adaptate la condiţiile de mediu din tara noastră si pretindu-se la creşterea extensiva si semiintensiva. Sunt cloşti si mame bune. Găinile pot avea reale posibilităţi in viitor daca sunt ameliorate fie prin selecţie fie prin încrucişări sistematice cu rasa Rhode Island, New Hampshire si Sussex si prin răspândirea dirijată a produşilor obţinuţi.

Matase japoneza
Este o rasa 
de ornament, decorativa cu penaj frumos cu aspect matasos este originara din Asia. Are pielea de culoare neagra si are cinci degetela picioare . Sunt printre cele mai docile rase de gaini si cele mai bune closti.Greutatea cocosului este de cca 1.7 kg, iar a gainii de cca 1.5 kg. Varietatile recunoscute sunt: negru, alb, rosu , potarnichie, albastru si gri. Productia de oua se situeaza la 50 – 100 buc/an, cu o greutate medie de 37 g.ageda, de calitate superioara, gustoasa si suculenta.


Aurel A. Cozos