image_pdfimage_print

eoliene

Turbina eoliana – Energia eoliana

Un sistem de energie eoliana functioneaza dupa urmatorul principiu: o turbina instalata in varful unui turn inalt (avand acces direct la curentii de aer), colecteaza energie kinetica de la vant, pe care o transforma in electricitate folosind un sistem de conversie. Curentul suplimentar produs, este inmagazinat in baterii pentru utilizarea ulterioara. Bateriile pot fi de 12V, 24V, 48V etc, fiind conectate la un inversor care transforma curentul la voltajul de 220V.

In functie de complexitatea sistemului se poate adauga un controller, pentru a vedea productia instantanee de curent sau productia pe o perioada predefinita si un circuit ce intrerupe transferul de curent de la turbina cand bateriile sunt pline si nu exista consum. In zonele cu vanturi puternice este necesar si un sistem de oprire a turbinei, pentru a preveni deteriorarea acesteia.

#eoliana #turbinaeoliana

Istoria turbinei eoliene

Persii au fost folosit turbina eoliana, in anii 200 i.H.  Imperiul Roman au folosit si ei energia eoliana pentru macinarea cerealelor, Olanda a exploatat la maxim aceasta energie, in special pentru drenajul zonelor mlastinoase.

Prima turbina eoliana ce producea curent electric a fost realizata de catre James Blyth in Scotia, in 1887 . S.U.A. a instalat turbine eoliene incepand cu anii 1980, in 1908 existau instalate peste 70 de turbine cu puteri de 5kW – 25 kW. Islanda a conectat la reteaua publica de energie electrica prima turbina eoliana, in 1954, cu o putere de 100KW.

Astazi concurenta in producerea celei mai mari turbine eoliene este data intre Germania si Anglia, cu capacitati de peste 6MW,  la o inaltime de peste 198m si un diametru de 126m.

Amplasare

Pentru alegerea locatiei se efectueaza studii privind viteza si frecventa vanturilor predominante. Factorii ce se iau in calcul:

  • viteza vantului – creste o data cu inaltimea fata de pamant.
  • existenta unor obstacole – copaci, cladiri, dealuri etc.
  • existenta unor cursuri de apa – situatie in care inaltimea stalpilor poate fi redusa considerabil.
  • distanta de la turbine pana la acumulatori – pot influenta pierderile din timpul transportului energiei electrice

#eoliana #turbinaeoliana

Sistemele eoliene necesita dispozitive pentru stocarea energiei, acestea sunt bateriile acumulatori, care au rolul de a inmagazina energia electrica produsa atunci cand sursa de energie a generatorului este disponibila si de a o reda pentru a fi utilizata cand viteza vantului este sub limita de functionare a turbinelor eoliene.

schema eolian

Cele mai utilizate tipuri de baterii de acumulatori sunt bateriile plumb-acid, baterii cu Li-Ion si nichel – cadmiu (Ni-Cd).

Bateriile plumb-acid – reprezinte principala optiune pentru stocarea energie, avind avantajul pretului si al disponibilitatii. Acestea sunt incapsulate si nu necesita completare cu apa si intretinere, supapa regulatoare (VLRA) realizand recombinarea oxigenului si a hidrogenului rezultati in urma reactiilor chimice de la nivelul anodului si catodului.

Temperatura optima de functionare a unei bateri de acumulatori acid-plumb este 20°C – 5°C si influenteaza direct durata de viata a bateriei, deasemenea curentul de incarcare al unei baterii de acumulatori trebuie sa se incadreze in domeniul 10% pina la 20% din capacitatea ei nominala.

Aurel A. Cozos