image_pdfimage_print

turbinaeolTurbina eoliana, parti componente

 1. butucul rotorului
 2. paletele
 3. nacela
 4. pilonul
 5. arborele principal (cu turatie redusa)
 6. multiplicatorul de turatie cu roti dintate
 7. dispozitivul de franare
 8. arborele secundar (cu turatie ridicata)
 9. generatorul electric
 10. sistemul de racire al generatorului electric
 11. sistemul de pivotare
 12. girueta
 13. anemometrul
 14. sistemul de control (controller-ul).

1. Butucul rotorului – are rolul de a permite montarea paletelor turbinei, fiind situat pe arborele principal al turbinei eoliene.


2. Paletele – reprezinta cele mai importante componente ale turbinelor eoliene, sunt realizate din materiale compozite, care asigura rezistenta mecanica, flexibilitate, elasticitate si greutate redusă. Uneori sunt confectionate din materiale metalice sau chiar lemn.

particomponenteeoliana3. Nacela – protejeaza componentele turbinei care se monteaza in interiorul acesteia (arborele principal, multiplicatorul de turatie, dispozitivul de franare, arborele de turaţie ridicata, generatorul electric, sistemul de racire al generatorului electric si sistemul de pivotare).

4. Pilonul – sustine turbina eoliana si permite accesul in vederea exploatarii si intretinerii acesteia. In interior sunt montate reteaua de distributie a energiei electrice produse de turbina si scarile de acces spre nacela.

5. Arborele principal – are turatie redusa si transmite miscarea de rotatie la multiplicatorul de turatie cu roti dintate. Turatia arborelui principal poate sa varieze intre 20…400 rot./min.

6. Multiplicatorul de turatie cu roti dintate – mareste turatia primita de la arborele principal de la o valoare redusa la o valoare mult ridicata de care are nevoie generatorul de curent electric.

7. Dispozitivul de franare – un dispozitiv de siguranta, se montează pe arborele de turatie ridicata, intre multiplicatorul de turatie si generatorul electric. Viteza de rotatie a turbinei este mentinuta constanta prin reglarea unghiului de inclinare a paletelor in functie de viteza vantului si nu prin franarea arborelui secundar al turbinei. Dispozitivul de franare (hidraulic sau mecanic) este utilizat cand mecanismul de reglare a unghiului de inclinare a paletelor nu functioneaza corect sau pentru franarea completa a turbinei cand se efectueaza operatii de mentenanta sau service.


8. Arborele de turatie ridicata - arborele secundar sau de cuplaj – cu rol de transmitere a miscarii de rotatie de la multiplicatorul de turatie la generatorul electric. Turatia acestui arbore si a generatorului electric au valori cuprinse intre 1200…1800 rot./min.

9. Generatorul electric – converteste energia mecanica a arborelui de turatie ridicata in energie electrica. Spirele rotorului se rotesc in campul magnetic generat de stator si astfel, in spire se induce curent electric. Exista generatoare electrice care furnizeaza curent continuu (pentru turbine de dimensiuni reduse) si generatoare electrice de curent alternativ.10. Sistemul de racire al generatorului electric - reduce excesul de caldura produs in timpul functionarii acestuia. Racirea poate fi asigurata de un ventilatoare centrifugal, ventilatoare axiale sau racire cu apa, caz in care este necesar un sistem suplimentar pentru racirea apei.

11. Sistemul de pivotare al turbinei eoliene - permite orientarea turbinei in functie de directia vantului. Componentele principale ale acestui sistem sunt motorul de pivotare si elementul de transmisie a miscarii. Ambele componente au prevazute elemente de angrenare cu roti dintate. Acest mecanism este antrenat in miscare cu ajutorul unui sistem automatizat, la orice schimbare a directiei vantului, sesizata de girueta.


12. Girueta – montata pe nacela, are rolul de orienta turbina dupa directia vantului. La schimbarea directiei vantului, girueta comanda automat intrarea in functiune a sistemului de pivotare al turbinei. In cazul turbinelor de dimensiuni reduse, nacela este rotita automat dupa directia vantului cu ajutorul giruetei, fara a fi necesara prezenta unui sistem suplimentar de pivotare.

13. Anemometrul – dispozitiv pentru masurarea vitezei vantului. Este montat pe nacela si comanda pornirea turbinei eoliene cand viteza vantului depaseste 3…4m/s si oprirea turbinei cand viteza vantului depaseste 25m/s.

14. Controller-ul – calculatorul principal al unei turbine eoliene. Este integrat intr-o retea de calculatoare, care controleaza functionarea tuturor componentelor. De regulă controler-ul este amplasat in nacela.